Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Luxatie congenitala de sold
Luxatia congenitala de sold este o afectiune a copilariei, cauzata de o dezvoltare anormala a articulatiei soldului. Capul femural nu se fixeaza in siguranta la nivelul cavitatii osului iliac. De obicei aceasta cavitate este prea superficiala, asemanatoare unei farfurii, in loc sa fie o cupa adanca ca si in mod normal. Acest lucru permite capului femural sa alunece partial sau total in afara acetabulului (dislocatie). Luxatia congenitala de sold poate fi unilaterala sau bilaterala.   

Boala apare la unu din o mie de nou nascuti. Afectiunea este mai putin frecventa la persoanele de culoare, dar este mai frecventa in tarile civilizate, care domina rasa alba. Luxatia poate fi uni sau bilaterala, in majoritatea statisticilor bilateralitatea fiind cea mai frecventa. In cazul celor unilaterale, se pare ca soldul stang este atins cu predilectie.
    
Cauzele exacte de luxatie congenitala de sold sunt necunoscute. Exista numerosi factori de risc care pot determina modificari specifice ale luxatiei congenitale de sold, inclusiv istoricul familial al acestei boli si evidentierea in uter a fatultui sau a nou nascutului la nastere.

S-au invocat urmatoarele:

1. Factori alimentari

2. Factori de mediu

3. Diferite noxe: toate malformatiile congenitale apar mai frecvent in mediul cu noxe (chimice, iradiere, stres, medicamente luate in sarcina, variatii ale factorilor de mediu),

4. Factori teratogeni, care determina opriri in dezvoltare (teoria rahitismului, teoria neogena, teoria traumtica- diferite traumatisme suferite de mamaa, teoria hormonala).
    
In luxatia congenitala sunt prezente: laxitatea articulara, limitarea adductiei ce apare la copilul de peste o luna, semnul Barlow, semnul lui Peter Bode, plica fesiera este deplsata in jos si de partea luxata, fanta vulvara este inclinata de partea luxata, semnul Trendelenburg, lordoza accentuata, iar mersul este obositor si dureros.
    
Tratamentul luxatiei congenitale de sold este complex si trebuie instituit cat mai precoce posibil. Se recomanda tratamentul ortopedic, uneori chirurgical, iar tratamentul de kinetoterapie este desigur indispensabil. De mare utilitate este tratamentul de hidrokinetoterapie. Metodele de terapie fizica si de recuperare sunt utilizate mai ales atunci cand luxatia nu a fost redusa la timp si a aparut artroza articulatiei, lordoza accenuata.

Kinetoterapia, are urmatoarele obiective:

1. Refacerea mobilitatii prin reeducarea tuturor miscarilor la nivelul soldului, dar mai ales de flexie, adductie si  rotatie externa.

2. Refacerea fortei musculare:
- fesierii mare, mijlociu, tensorul fasciei lata (ca muschi ai ortostatismului)
- muschii trohanterieni (rotatori externi), cu rol in stabilitatea posterioara (caderea in fata) si in fixarea capului femural in cotil
- muschii flexori (psoas)
- muschii rotatori interni cu rol in imobilizarea solului la mers.

3. Refacerea stabilitatii, miscarii controlate si abilitatii.
O forma speciala a kinetoterapiei este hidrokinetoterapia care se executa in bazine speciale si se bazeaza pe efectele apei calde: sedarea durerilor, relaxarea musculara, cresterea compliantei tesuturilor moi, a distensibilitatii acestora.
    
Fizioterapia isi gaseste utilitatea in tratarea luxatiei congenitale de sold, prin utilizarea termoterapiei, a hidroterapiei si a electroterapiei. Termoterapia utilizeaza caldura umeda sub forma impachetarilor cu parafina cu namol si nisip. Hidroterapia utilizeaza baia la temperatura de indiferenta, baia calda simpla, baia kinetoterapica, baia cu masaj, baia cu iod, etc.
    
Masajul este indicat in luxatia congenitala de sold pentru importantele sale actiuni locale si generale: are actiune sedativa asupra durerilor, actiune hiperemiata locala, de imbunatatire a circulatiei locale, actiune de inlaturare a lichidelor interstitiale de staza, de accelerare a proceselor de resorbtie in regiunea masata, creste metabolismul bazal, stimuleaza functiile aparatului circulator si respirator, si in general are efecte favorabile asupra starii generale a pacientului.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â