Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Ligamentoplastie
In situatia unei rupturi ligamentare, interventia este absolut necesara. Procesul de ,,refacere" a ligamentelor rupte se numeste ligamentoplastie. Aceasta constituie o interventie destul de solicitata in ultimul timp, la ea apeland nu doar sportivii ci si persoanele obisnuite, care din neatentie, cad pe gheata, scari, etc. In general sunt multe accidente care duc la ruperea ligamentelor. In cazul ligamentoplastiei, toate actiunile au loc intra-articular si sunt controlate artroscopic. Practic, operatia presupune efectuarea unor incizii foarte mici la nivelul articulatiei respective (spre exeplu la nivelul articulatiei genunchiului intr-o ruptura de ligament incrucisat anterior, ligament ce este frecvent afectat si necesita interventie) si inlocuirea ligamentelor rupte cu un grefon preluat de la tendonul rotulian, in aceasta situatie. Artroscopul, aparatul fara de care nu ar fi posibila o astfel de interventie de ligamentoplastie, este foarte util pentru ca poate ajunge in toate ,,locurile" unei articulatii.
    
Importanta ligamentoplastiei se regaseste tocmai prin faptul ca in lipsa unei interventii de ligamentoplastie (de refacere a ligamentelor), cartilajele se distrug, iar pacientii risca sa dezvolte artroze. In plus, mersul este mult afectat, iar activitatile fizice obisnuite, desigur nu mai pot fi facute cu aceeasi intensitate. Ligamentele rupte pot fi inlocuite cu grefe proprii (se iau din alte zone ale articulatiei respective), grefe preluate de la cadavru, dar si cu ligamente artificiale din fibre polimerice.
    
Daca in urma cu 10-12 ani, o astfel de interventie dura aproximativ 4 ore si jumatate, astazi, interventia de ligamentoplastie nu dureaza mai mult de 50 de minute- o ora, acest lucru fiind datorat tehnicilor noi si instrumentelor chirurgicale performante. Un alt avantaj al acestei interventii moderne este faptul ca la ora actuala nu se mai folosesc suruburi din aliaje sau titan pentru prinderea ligamentelor, ci unele special concepute, care in timp se transforma in tesut osos. Acestea poarta denumirea de suruburi resorbabile. Astfel, daca in cazurile in care, inainte se foloseau suruburile din metal si frecvent se constatau reactii adverse in jurul acestora, acum, pacientii sunt feriti practic de astfel de probleme si in plus nu mai sufera inca o interventie pentru scoaterea suruburilor.
    
De regula, se recomanda ca dupa interventia de ligamentoplastie, pacientii sa exerseze timp de 3-4 zile cu un aparat numit Kinetec, ce le misca pasiv articulatia, dupa care urmeaza 6 luni de recuperare. Recuperarea medicala, implicit kinetoterapia este la fel de importanta ca si interventia de ligamentoplastie, aceasta terapie adaptandu-se progresiv, prin exercitii fizice de intensitate crescanda, pana cand pacientul este complet recuperat.
    
In comparatie cu artroscopia, procedura chirurgicala minim-invaziva de precizie si finete,  ligamentoplastia, reprezinta un procedeu mai complex, avand o perioada de recuperare mai mare, astfel ca reinceperea activitatilor sportive este posibila la 3-6 luni postoperator.
 

Comentarii  

 
0 #1 profile 30-10-2018 10:36
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â