Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Spina bifida
Notiunea de ,,spina bifida" desemneaza o malformatie, un defect al coloanei vertebrale cuprinzand mai multe leziuni de gravitate si prognostic diferit, care necesita o conduita terapeutica adaptata. Spina bifida este un defect congenital care implica dezvoltarea incompleta a tubului neural sau a oaselor care il acopera;  nedezvoltarea arcului posterior al uneia sau mai multor vertebre. Denumirea spina bifida provine din limba latina si inseamna in traducere literala coloana äruptaô sau ädeschisaô.  Spina bifida, aceasta malformatie rahidiana, da o mare mortalitate in primul an de viata.
    
Cauzele bolii, spina bifida sunt in general necunoscute. Unele dovezi sugereaza ca poate fi cauzata de gene, dar in cele mai multe cazuri nu exista precedente familiale. Un puseu de febra ridicata in timpul sarcinii poate mari riscurile unei femei de a naste un copil cu spina bifida. Femeile care au epilepsie si carora le-au fost administrate medicamente cu acid valproic pentru a controla crizele pot avea un risc crescut de a naste un copil cu spina bifida.
    
Aceasta afectiune, se prezinta sub doua forme:
- spina bifida chistica sau inchisa, la care lichidul cefalorahidan iesit din canalul rahidian se aduna sub forma unor chisturi. Ca frecventa, se gaseste intr-un procent de 3% la noii-nascuti, iar ca si localizare, se intalneste dorso-lombar sau lombar.
- spina bifida oculta, malformatie fara hernierea maduvei, prin dehiscenta osoasa a vertebrei L5 sau S1, fara formatiuni chistice si fara manifestare clinica. In formele grave in copilarie, poate da tulburari neurologice ca paraplegie flasca si tulburari de sensibilitate, tulburari vasomotorii (fragilitatea pielii) si sfincteriene (vezica periferica si mai rar vezica mixta). Spina bifida oculta este descoperita adesea numai cu ocazia unui examen radiologic. Ea poate da unele tulburari neurologice: enurezis in copilarie si sindrom algic lombo-sacrat in adolescenta.
    
In cazul aparitiei tulburarilor enumeate mai sus, va fi necesara o reeducare precoce a coloanei pentru statiune si a membrelor inferioare pentru mers. Se va da atentie reeducarii piciorului inca de la nastere, folosind manevre manuale de corectie, atele corectoare, iar mai tarziu se va interveni daca este necesar cu operatie de alungire a tendonului lui Ahile, dupa care urmeaza reeducarea cu miscari active in apa calda, pentru obtinerea mobilitatii articulare. Pentru castigarea fortei musculare, se folosesc contractii izometrice de intensitate moderata la inceput si crescuta treptat, pe masura fortificarii muschiului triceps sural.
    
Reeducarea mersului este obiectivul principal; intrebuintand aparate de mers si o incaltaminte ortopedica, se pot utiliza barele paralele si bastoanele pentru talia lor. Pentru tratarea enurezisului, se poate face o reeducare a musculaturii pelvi-perineale, aceea care tine intre fibrele sale organele din micul bazin (rectul, vaginul, anusul). Exercitiile folosite in tratarea enurezisului se efectueaza prin intermediul musculaturii abdominale si a membrelor inferioare.
 

Comentarii  

 
0 #1 profile 02-11-2018 11:13
Need cheap hosting? Try webhosting1st, just $10 for an year.

Citat
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â