Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Maladia Scheuermann
Maladia Scheuermann sau hipercifoza juvenila, este o patologie de crestere, ce apare in timpul dezvoltarii corpului, caracterizata prin lezarea cartilajelor vertebrale din cauza unei circulatii sanguine insuficiente. Aceasta boala, este o osteocondrita de crestere, a carei cauze sunt necunoscute. La marginea anterioara a vertebrelor, fortele deformante sunt mult mai accentuate, fapt pentru care vertebrele devin mult mai subtiri anterior, favorizand in aceasta situatie, aparitia cifozei. Mai mult, rezultatul acestor modificari, este chiar o cifoza dorsala (spate rotund sau cocoasa) sau dorso-lombara accentuata.     

Clinic, pacientul prezinta cifoza dorsala, lordoza lombara compensatorie, redoare articulara, contractura musculara, senzatie de oboseala dureroasa a regiunii dorsale, mai ales la efort. Durerea este regionala si direct legata de activitatea fizica, in repaus ea reducandu-se pana la disparitie. Dupa cum s-a mentionat anterior, boala se poate asocia si cu alte tulburari de statica vertebrala - frecvent cu hiperlordoza lombara dar si cu scolioza iar uneori cu spondilolistezis. Pacientul poate prezenta o eventuala inegalitate de membre inferioare, o dezvoltare insuficienta a masei musculare, atat regional cat si general, si o afectare in ceea ce priveste mobilitatea coloanei vertebrale (reductibilitatea este mica). Maladia Scheurmann poate da dealtfel si complicatii destul de grave, de natura cardiaca, respiratorie si deficite neurologice.
    
Boala Scheuermann evolueaza la adolescentii cu varsta cuprinsa intre 12 si 18 ani, in special la sexul masculin, dar pacientii se prezinta de obicei dupa varsta de 20 de ani, cand sunt prezente sechelele acestei distrofii de crestere. In concluzie, boala poate debuta chiar si inainte de varsta de 12 ani. Vertebrele capata o forma cuneiforma si coloana ajunge sa aiba o rigiditate deosebita.
    
Descoperirea precoce a acestei afectiuni, inainte de pubertate, scade cu mult riscurile si creste posibilitatea de tratament cat si eficienta tratamentului. Descoperirea tardiva, duce la ineficacitatea tratamentului corectiv. Durerea in general, inceteaza cu maturizarea. Tratamentul este desigur individualizat, depinzand de varsta pacientului, de severitatea hipercifozei, de existenta durerii, de afectarea respiratorie sau neurologica.

Kinetoterapia urmareste:
- descarcarea zonelor afectate prin evitarea compresiunilor mecanice pe acestea (cele mai nocive sunt eforturile facute din pozitia aplecat inainte si ridicarea de greutati); un rol important il are gimnatica posturala, ajutata acolo unde este indicat, de un mijloc ortopedic.
- evitarea accentuarii cifozei si corectarea acesteia
- profilaxia discartrozelor sau recuperarea acestora
- corijarea lordozei compensatorii
- combaterea atrofiilor musculare si a osteoporozei de imobilizarea
- reeducarea respiratorie.
    
Atat fizioterapia cat si masajul terapeutic au un important rol adjuvant in procesul de recuperare al maladiei Scheuermann. Fizioterapia utilizeaza in mod special electroterapia antalgica, decontracturanta, miorelaxanta. Masajul desigur are rol in combaterea durerilor in relaxarea musculaturii contractate, iar prin efectele vasodilatatorii pe care le produce, determina o crestere a troficitatii.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â