Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Tetrapareza spastica
Pentru a intelege mai bine ce presupune in sine o tetrapareza spastica, se face necesara, delimitarea acestor termeni si definirea lor. Astfel, pentru tetrapareza (quadrupareza) se gaseste urmatoarea definire: reprezinta un deficit motor atat a membrelor inferioare cat si a celor superioare, prin leziuni ale sistemului nervos central sau periferic, in forma incompleta - miscarile sunt reduse, dar posibile la nivelul respectiv.
    
Spasticitatea, este definita ca fiind o componenta a sindromului de neuron motor central, ce este caracterizeaza prin exagerarea reflexului muscular de intindere tonic, proportional cu viteza de intindere a muschiului si exagerarea reflexului muscular de intindere fazic exprimat prin hiperreflectivitatea osteo-tendinoasa. Reprezinta o tulburare a sistemului nervos central, in care anumiti muschi primesc in mod continuu impulsuri de a se contracta, pentru ca nervii acestora nu-si pot controla activitatea. In tetrapareza spastica, se constata o pierdere a miscarilor de finete, o scadere a fortei de contractie voluntara, o crestere a reflectivitatii osteo-tendinoase, o crestere a rezistentei la intinderea pasiva a muschiului, si o hiperreflectivitate a reflexelor de flexie.
    
In pozitia prono (cu fata in jos), schema motorie este in flexie. Copilul bolnav nu ridica si nu roteste capul (nici macar pentru a respira), are bratele blocate sub torace, membrele inferioare fiind adesea in flexie.
    
In pozitia supino (cu fata in sus) schema motorie este in extensie: bolnavul tine capul in hiperextensie cu retractia umerilor si uneori toracele este retractat, membrele inferioare sunt in extensie, incrucisate, in adductie, intrarotate, chiar forfecate, se observa flexia plantara a piciorului, contractia adductorilor (ceea ce determina, in timp, luxatia de sold).
    
In pozitia sezand copilul cade pe spate sau anterior deoarece are reflexele tonice cervicale asimetrice, acestea persistand si dupa varsta de 6 luni si nu achizitioneaza aceasta pozitie. Mana este inchisa in pumn, ceea ce impiedica copilul de a duce mana sau alte obiecte la gura, pozitia policelui este strans in pumn si degetele flectate. Mersul pe coate si pe genunchi nu este posibil.
    
Tetrapareza spastica are o frecventa crescuta la nou-nascutii cu encefalopatie hipoxic-ischemica, infectii intrauterine (Citomegalovirus, rubeola, rujeola etc.), malformatii structurale cerebrale grave. Simptomatologia asociata consta in strabism, atrofie optica, crize epileptice, retard grav, complicatii ortopedice (cifoscolioza, luxatie de sold). In forma usoara de tetrapareza spastica retardul este mediu, iar deplasarea se poate face dar patologic.
    
Tratamentul recuperator cuprinde ortezare, kinetoterapie, electroterapie, hidrokinetoterapie, ergoterapie, masaj medical. In echipa de recuperare medicala, kinetoterapeutul face parte din acei profesionisti care se confrunta direct cu problema spasticitatii si a tetraparezei in sine. Din acest motiv, s-a depus un efort permanent pentru gasirea de tehnici si metode kinetoterapice eficiente in rezolvarea acestei provocari presante. Kinetoterapia, utilizeaza mijloacele de reeducare neuro-motorie, preponderent tehnicile Kabat, Bobath, etc. Metoda Bobath, are ca obiectiv diminuarea excesului de activitate tonica reflexa ce perturba schema normala a motilitatii active. Metoda Kabat are la baza tehnicile de facilitare neuromusculara proprioceptiva (FNP), ce pot fi definite ca ,,metode de incurajare sau grabire a raspunsului mecanismului neuromuscular, gratie stimularii propriceptive". Tratamentele de fizioterapie si masaj medical, au mentinerea de a relaxa musculatura, de-a imbunatati mobilitatea articulara si de a preveni redorile.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â