Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Monoplegie stanga
Monoplegia reprezinta un deficit motor, o paralizie a unui singur membru, prin leziunea sistemului nervos central sau periferic, in forma completa - miscarile sunt imposibile la nivelul respectiv. Cel mai frecvent, monoplegiile, se datoreaza leziunilor de neuron motor periferic. In functie de felul in care paralizia (deficitul motor) cuprinde membrul superior sau membrul inferior, monoplegiile pot fi brahiale, sau crurale (prima pentru membrul superior iar cea de-a doua pentru membrul inferior). In monoplegia brahiala, membrul superior atarna inert pe langa corp si umarul este coborat. Asadar, monoplegia consta in pierderea completa a miscarilor unui membru superior sau inferior.
    
Monoplegia prin atingerea neuronului motor periferic poate imbraca diferite aspecte clinice, dupa cum leziunea intereseaza celula, radacina, plexul sau nervii periferici. Paraliziile sunt parcelare, intereseaza grupe musculare in raport cu  segmentul atins: tip poliomielitic, radicular, plexural, nevritic, etc.
    
Monoplegiile centrale sunt mult mai rare si apar in leziuni corticale limitate, la nivelul analizatorului motor cortical. Ele sunt de partea opusa leziunii si se asociaza deseori cu crize de tip Jacksonian.
    
Leziunile fasciculului piramidal unilateral sub vertebra D2, duc la monoplegii crurale de aceeasi parte cu leziunea, in cadrul unui sindrom Brown-Sequard.
    
Monoplegiile pot avea localizare pe partea stanga sau pe partea dreapta, diferentele de afectare a acestora nefiind foarte mari, deficitul putandu-se  instala aproape cu aceeasi frecventa pe ambele parti. Singura diferenta o priveste modul de abordarea terapeutica, pentru ca recuperarea se axeaza preponderent desigur pe partea afectata, in aceasta situatie, pe partea stanga.
    
Tratamentul recuperator cuprinde kinetoterapie, ortezare, fizioterapie, in mod special electroterapie, hidrokinetoterapie, ergoterapie - terapie ocupationala si masaj medical. Kinetoterapia vizeaza preponderent membrul stang inferior sau superior afectat, in functie de tipul de monoplegie (brahiala sau crurala) dar abordeaza si celalalt membru sanatos, formand engramele motorii corecte. In programul de kinetoterapie, se folosesc sincineziile pentru a atinge scopul dorit, si anume de a transforma miscarile pasive in miscari active si pe partea paralizata. Tratamentul de kinetoterapie se axeaza pe imbunatatirea mobilitatii articulare, pe diminuarea spasticitatii daca aceasta exista, pe combaterea contracturilor musculare, pe cresterea fortei musculare, pe imbunatatirea coordonarii miscarilor. De mare utilitate sunt tehnicile neuroproprioceptive de facilitare. Dintre acestea, tehnica Kabat, ce a fost construita pe principiul gesticii umane uzuale, se dovedeste a fi foarte importanta in tratarea monoplegilor crurale si mai ales a celor brahiale.
    
In tratamentul acestei afectiuni, alaturi de tratamentul prin kinetoterapie, de mare utilitate sunt si fizioterapia si masajul terapeutic. Fizioterapia, prin formele sale de curenti, diadinamici, galvanici, interferentiali, de joasa, de medie frecventa vine in sprijinul kinetoterapiei, prin importantele sale efecte ce se obtin datorita utilizarii acestor curenti: efecte decontracturante, vasculo-trofice, miorelaxante, hiperemiante, etc. Masajul intervine tocmai in relaxarea musculara, in decontracturarea musculaturii, in cresterea troficitatii, in cresterea mobilitatii articulare. Masajul se utilizeaza dupa metodologia clasica, folosind procedeele principale.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â