Blog Recuperare Medicala

Articole Recuperare Medicala

Monopareza dreapta
Monopareza reprezinta un deficit motor, o pareza a unui singur membru, prin leziunea sistemului nervos central sau periferic, in forma incompleta - miscarile pot fi efectuate, sunt posibile la nivelul respectiv. De cele mai multe ori, monopareza se datoreaza leziunilor de neuron motor periferic, cu sau fara implicare senzoriala asociata. Disfunctia de neuron motor central, se prezinta ocazional, poate chiar destul de rar cu monopareza de muschi distali si nonantigravitationali. In functie de felul in care pareza (deficitul motor) cuprinde si intereseaza membrul inferior sau membrul superior, monopareza poate fi crurala (pentru membrul inferior) sau brahiala (pentru membrul superior). Spre exemplu intr-o monopareza brahiala, atitudinea membrului superior este de ,,atarnare", membrul superior prezentandu-se ca si cum ar fi aproape inert, iar umarul este cazut.
    
Distinctia dintre monopareza prin leziunile neuronului motor central si cel periferic poate  fi destul de dificila, ea putandu-se diferentia numai prin examinare motorie, deoarece, in timpul episodului acut in ambele situatii, reflexele si tonusul muscular sunt frecvent scazute. Boala acuta de neuron motor periferic, este de obicei insotita de pierderea senzoriala si de durere. Distributia slabiciunii este frecvent localizata la nivelul unei singure radacini nervoase sau a unui nerv periferic in cadrul unui membru.
    
Slabiciunea cu atrofia unui singur membru, care se dezvolta in saptamani sau luni, este aproape intotdeauna datorata unei afectari localizate a neuronilor motori periferici. Daca slabiciunea este asociata cu amorteala, originea este probabil in nervul periferic sau radacina spinala, in mod neobisnuit, sunt afectate plexurile brahial sau lombosacrat. Daca amorteala este absenta, este probabila afectarea segmentara a celulelor cornului anterior. Daca sunt prezente mai degraba semnele de neuron motor central decat semnele de neuron motor periferic, cauza poate fi o tumora, o malformatie vasculara sau o alta leziune corticala afectand girusul precentral. Ca alternativa, daca membrul inferior stang este afectat, o leziune mica a maduvei spinarii la nivel toracal, frecvent o tumora sau o placa demielinizanta, pot fi prezente.
    
Tratamentul recuperator in monopareza dreapta, dealtfel si in oricare monopareza sau alt deficit motor, cuprinde kinetoterapie, ortezare (daca este necesara), fizioterapie, in mod special electroterapie, hidrokinetoterapie, ergoterapie - terapie ocupationala si masaj medical. Kinetoterapia vizeaza recuperarea preponderenta a membrului inferior sau superior drept, in functie de tipul monoparezei: crurale sau brahiale, dar totodata nu se limiteaza doar la abordarea membrului afectat ci si a membrului sanatos, pentru a crea engrame corecte. Tratamentul de kinetoterapie, se axeaza pe imbunatatirea mobilitatii articulare, pe cresterea fortei musculare, pe imbunatatirea coordonarii miscarilor si a echilibrului daca este afectat membrul inferior drept, pe diminuarea spasticitatii, daca aceasta exista, sau pe prevenirea aparitiei acesteia. De mare utilitate sunt tehnicile neuroproprioceptive de facilitare. Dintre acestea, tehnica Kabat, ce a fost construita pe principiul gesticii umane uzuale, se dovedeste a fi foarte importanta in tratarea monoparezelor crurale si mai ales a celor brahiale.
    
Fizioterapia, prin formele sale de curenti, diadinamici, galvanici, interferentiali, de joasa, de medie frecventa vine in sprijinul kinetoterapiei, prin importantele sale efecte ce se obtin datorita utilizarii acestor curenti: efecte decontracturante, vasculo-trofice, miorelaxante, hiperemiante, sau dimpotriva excitatorii, stimulatorii, etc. Masajul se utilizeaza dupa metodologia clasica, folosind procedeele principale si se axeaza pe stimularea musculaturii slabite, pe cresterea mobilitatii articulare, pe cresterea fortei musculare, sau pe relaxarea musculaturii, pe diminuarea spasticitatii.
 

Adaug─â comentariu


Codul de securitate
Actualizeaz─â